Στο πλαίσιο του ITACA-Innovation Technologies and Applications for Coastal Archaeological sites, το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο, με τίτλο “ITACA Final Conference. Satellite Remote Sensing Technology in Underwater Archaeology”, τον Ιούνιο του 2016, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος (Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς), με την χρηματοδότηση του Έβδομου Προγράμματος Πλαισίου (FP 7).
Final Conference - Satellite Remote Sensing Technology in Underwater Archaeology
Αντικείμενο του Συνεδρίου απετέλεσε η παρουσίαση και διάχυση των αποτελεσμάτων του ITACA στο ευρύ κοινό, μέσω των ανακοινώσεων όλων των εταίρων που συμμετείχαν με συγκεκριμένα παραδοτέα στην υλοποίησή του (συνολικά 25 παραδοτέα). Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα σε τελικούς χρήστες (end users), δηλαδή σε ποικίλους επιστημονικούς φορείς, που χρησιμοποιούν στην έρευνά τους τεχνολογίες τηλεπισκόπησης, να κοινοποιήσουν τεκμηριωμένα παραδείγματα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών στην υποβρύχια αρχαιολογία και να αποτιμήσουν, από πλευράς τους, τα αποτελέσματα του ITACA, συμμετέχοντας στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν επιστήμονες από τα παρακάτω Πανεπιστήμια: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεμεσός Κύπρου), Εργαστήριο Γεωφυσικής, Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ρέθυμνο Κρήτης), Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών (Πάτρα), Dipartimento di Storia, Scienze dell’Uomo e della Formazione Università degli Studi di Sassari (Ιταλία), Tor Vergata University of Rome (Ιταλία)6, Saxo Institute, University of Copenhagen (Δανία), Universität Hamburg, Institute of Oceanography, Remote Sensing and Assimilation (Γερμανία).
Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016, παρουσιάστηκαν οι ανακοινώσεις, ακολούθησε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή δύο μικρού μήκους ταινιών τεκμηρίωσης “ITACA-Egadi Islands Test case – Sept. 2015” και “The Underwater Archaeological Research in the Pagasetikos Gulf”, των υποβρυχίων ερευνών που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του ITACA, από την Soprintendenza del Mare-Regione Sicilia στις Αιγάδες Νήσους της Σικελίας (Egadi Islands) και από το Ι.ΕΝ.Α.Ε. στις θέσεις Μετόχι και Γλάρος, στις Δυτικές Ακτές του Nοτίου Παγασητικού Κόλπου.
Την Συζήτηση συντόνισαν οι κύριοι Στέλιος Μπολλάνος (Διευθυντής της Planetek Hellas E.P.E.), Χρήστος Αγουρίδης (Γενικός Γραμματέας Ι.ΕΝ.Α.Ε.), Γιώργος Παπαθεοδώρου (Διευθυντής Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω., Μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ITACA). Ο Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Dr. Werner Alpers, συνετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του ITACA και συνέβαλε ουσιαστικά στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης.
Tην επόμενη ημέρα, Σάββατο, 25 Ιουνίου, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από τον Dr. Bjørn Lovèn, Διευθυντή του Zea Harbour Project, στον αρχαίο πολεμικό λιμένα της Ζέας, στους νεωσοίκους, στη Σκευοθήκη του Φίλωνος και στις αμυντικές εγκαταστάσεις της αθηναϊκής ναυτικής δύναμης του 5ου και 4ου αι. π.Χ. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν στιγμές της Ελληνικής ναυτικής ιστορίας, μέσω της μόνιμης έκθεσης του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, καθώς και να ξεναγηθούν στην περιοδική έκθεση του Μουσείου “ΟΛΚΑΣ ΙΙ. Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο. Μεσαιωνικά λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο”, για τις θαλάσσιες διαδρομές και τα δίκτυα των λιμανιών που υπήρχαν κατά την Βυζαντινή περίοδο στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο.
Οργανωτική Επιτροπή I.EN.A.E.: Γιάννος Γ. Λώλος (Πρόεδρος), Ηλίας Σπονδύλης (Αντιπρόεδρος) Χρήστος Αγουρίδης (Γενικός Γραμματέας), Μυρτώ Μιχάλη (Ειδική Γραμματέας).
Επιμέλεια: Μυρτώ Μιχάλη
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη (Πρόεδρος N.M.E.), Ιωάννα Μπερμπίλη (υπεύθυνη εκδήλωσης Ν.Μ.Ε.).
Γραμματεία: Ξανθή Αργύρη, Βασιλική Ίβρου, Νιόβη Καραπέτση και Ειρήνη Χρυσοχέρη (αρχαιολόγοι, μέλη Ι.ΕΝ.Α.Ε.).
Μιχάλη, Μ. 2018: “Καινοτόμες Τεχνολογίες και Εφαρμογές σε Παράκτιες Αρχαιολογικές θέσεις – ITACA”, Ενάλια XIII, 72-77.
Το Πρόγραμμα
Οι Περιλήψεις