Ιστορικό Αρχείο & Μουσείο Ύδρας

Πολιτισμός 42 αιώνων από τον βυθό

Το πλούσιο ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.), από την ίδρυσή του το 1973, προβλήθηκε σε μεγάλη “αναδρομική” έκθεση με τίτλο “Πολιτισμός 42 αιώνων από τον βυθό”, η οποία εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουλίου 2006 στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας. Η έκθεση, ενώ είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι 31 Οκτωβρίου 2006, παρέμεινε ανοικτή για το κοινό, λόγω της απήχησής της, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2006.
Η έκθεση, σχεδιασμένη από τον κ. Τάσο Μπέλλα, ήταν αφηγηματικού χαρακτήρα και περιελάμβανε ενότητες μέσα από τις οποίες αναδεικνυόταν η μεγάλη συμβολή του Ινστιτούτου στην ανάπτυξη της υποβρύχιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα, δίνοντας την αίσθηση της “υποβρύχιας κινηματογραφικής” διαδρομής στις τέσσερεις δεκαετίες της ερευνητικής δράσης του. Τις ενότητες συνέθεταν πλούσιο εποπτικό υλικό και άλλα εκθέματα.

Ιδιαίτερη θέση μέσα στην έκθεση κατείχε η μεγάλη υποβρύχια ανασκαφή του Ι.ΕΝ.Α.Ε. στο ναυάγιο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (ca. 2200 π.Χ.) στη νήσο Δοκό του Αργολικού, που αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό μέχρι σήμερα ενάλιο εύρημα που έχει προέλθει από συστηματική υποβρύχια έρευνα. Η συγκεκριμένη ενότητα εμπλουτίστηκε με αντίγραφα κεραμεικών από το φορτίο του ναυαγίου.
Το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης προβλήθηκε και η βραβευμένη αρχαιολογική ταινία των Ν. Βεργίτση και Σ. Στασινού “ΔΟΚΟΣ, Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο”, στη κατάμεστη από κόσμο βεράντα του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας. Παράλληλα, προβάλλονταν, με εντυπωσιακό τρόπο, εικόνες από τις έρευνες του Ινστιτούτου, στην πλαϊνή εξωτερική όψη του Μουσείου (video wall projection). Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της προβολής είχε ο κ. Τάσος Μπέλλας.

Στην έκθεση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Βασίλειος Στεφανής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σελόντα Α.Ε., ο κ. Σπύρος Νιάρχος, ο οποίος μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος, έχει υποστηρίξει σημαντικά το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου κατά το παρελθόν, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κ. Αναστόπουλος, παλαιά και νεότερα μέλη του Ινστιτούτου και πολλοί Υδραίοι και επισκέπτες.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, και από το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας, με την υποστήριξη του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ.

Παραγωγή & Εκτέλεση: Τάσος Μπέλλας
Ομάδα Εργασίας Ι.ΕΝ.Α.Ε.: Χρ. Αγουρίδη, Αλ. Αγαπάκη, Φ. Αντωνόπουλο, Ιλ. Αντωνοπούλου, Μ. Γάρρα, J. E. Cundy, B. Hartzler, Ν. Καραπέτση, Α. Λάσκαρη, Γ. Λώλος, Χρ. Μαραμπέα, Μ. Μιχάλη, Τ. Μπέλλας, Θ. Webb.

Χορηγοί Έκθεσης
Πολιτισμός 42 αιώνων από τον βυθό

ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ενάλια 2008: “Πολιτισμός 42 αιώνων από τον βυθό. Έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας (28 Ιουλίου-31 Δεκεμβρίου 2006), Ενάλια 2007 Χ, 8-9.

poster teliko

Η αφίσα της Έκθεσης στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας (παραγωγή: Τ. Μπέλλας)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η εκθεσιακή ενότητα για το ναυάγιο του Δοκού και τη ναυσιπλοΐα κατά τη 3η χιλιετία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αντίγραφα αγγείων από το κεραμεικό φορτίο του Δοκού (έργα της κεραμίστριας Μ. Μαγκανάρη)

Τρίπτυχο
Πρόσκληση

Ανάλογα εκθεσιακά προγράμματα έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, με μεγάλη επιτυχία, στη Δημοτική Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών “Μελίνα Μερκούρη”, στην Ύδρα (Μάρτιος – Απρίλιος 2006), στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας (Ιανουάριος 2007) και στο κτήριο Συγγρού του Δήμου Πόρου (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2007 και 2012), καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στο Πολιτιστικό Κέντρο Βάρκιζας του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης (2014).

Skip to content