Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ι.ΕΝ.Α.Ε. 30 χρόνια καταδύσεις σε 40 αιώνες ιστορίας

Τον Μάιο του 2005, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “30 Χρόνια Υποβρύχιας Έρευνας. Από το Πελαγονήσι στην Κορακιά”, παρουσιάστηκε φωτογραφική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με τίτλο “Ι.ΕΝ.Α.Ε. 30 χρόνια καταδύσεις σε 40 αιώνες ιστορίας”. Η έκθεση εγκαινιάσθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής κα. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. κ. Χρήστου Ζαχόπουλου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου κ. Δημήτριος Κωνστάντιος.

Η έκθεση, σχεδιασμένη από τον κ. Τάσο Μπέλλα, περιελάμβανε 15 θεματικές ενότητες στις οποίες προβάλλονταν: η ιστορία του Ινστιτούτου, το έργο του ιδρυτή του, οι πρώτες έρευνες, οι μεγάλες υποβρύχιες έρευνες και ανασκαφές του Ινστιτούτου στα ναυάγια του Δοκού, των Ιρίων, της Αντιδραγονέρας Κυθήρων, του Νοτίου Παγασητικού και του Αργοσαρωνικού, καθώς και η διαδικασία συντήρησης των εναλίων ευρημάτων, το εκδοτικό έργο και οι χορηγοί του Ι.ΕΝ.Α.Ε. Η έκθεση, εμπλουτισμένη με αρχιτεκτονικές μακέτες και άλλα εκθέματα, είχε σχεδιασθεί με τρόπο, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί, αργότερα, στην Ύδρα και σε άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου δραστηριοποιείται ερευνητικά το Ινστιτούτο, εδώ και πολλά χρόνια.

Τάσος Μπέλλας (Σύμβουλος Πληροφορικής και Πολυμέσων)

Γιάννος Γ. Λώλος, Χρήστος Αγουρίδης

Χορηγοί και Υποστηρικτές Έκθεσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (Π.Τ.Α.)
MOTOROIL HELLAS S.A.
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.
RADIANT TECHNOLOGIES A.E.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ Σ. ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ

Ενάλια 2008: “30 Χρόνια Υποβρύχιας Έρευνας. Από το Πελαγονήσι στην Κορακιά. Συνέδριο και Έκθεση για την επέτειο των 30 χρόνων δράσης του Ι.ΕΝ.Α.Ε., στη μνήμη του Νίκου Ν. Τσούχλου”, Ενάλια 2005-2006 ΙΧ, 59-73.

Η αφίσα της Εκδήλωσης στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (παραγωγή: Τάσος Μπέλλας)