Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και σε άλλα επιμέρους πλεονεκτήματα του ROV “ΥΔΡΙΑ”, που αφορούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, το μικρό του μέγεθος και βάρος, το καθιστούν ιδιαίτερα εύχρηστο στην καθέλκυση και ανέλκυσή του από το σκάφος υποστήριξης, και ο χειρισμός του απαιτεί μόλις δύο άτομα. Διαθέτει ρομποτικό βραχίονα με απτικό αισθητήρα δύναμης/ροπής με δυνατότητα τηλεχειρισμού και εκτέλεσης αυτόματων λειτουργιών. Έχει τη δυνατότητα να πιάσει και να μεταφέρει αντικείμενα, όπως επίσης και να χειριστεί το ακροφύσιο του αναρροφητήρα (airlift) για την απομάκρυνση ιζήματος κατά την ανασκαφή. Τέλος, διαθέτει στεγανή θήκη για κινητό τηλέφωνο, το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία του δύτη με τον χειριστή επιφανείας, μέσω ειδικά ανεπτυγμένης, για τον σκοπό αυτό, εφαρμογής ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων.
Οι δοκιμές του συστήματος u-ArchaeoRoV, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στον Αργοσαρωνικό Κόλπο, η οποία διεξάγεται από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.). Συγκεκριμένα, στη βραχονησίδα Μόδι, νοτιοανατολικά του Πόρου, ανασκάπτεται από το 2009 το Μυκηναϊκό ναυάγιο της Υστεροελλαδικής ΙΙΙ Β-Γ περιόδου (13ος/12ος αι. π.Χ.). Το φορτίο του εμπορικού πλοίου ναυάγησε σε μία από τις κρισιμότερες, για την Αιγαιακή προϊστορία, περιόδους και αποτελείται κυρίως από κεραμεικά αγγεία μεταφοράς προϊόντων.
Η συμβολή του ROV ”ΥΔΡΙΑ” στην υποβρύχια έρευνα πεδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επιτρέπει τη διαρκή επικοινωνία, σε πραγματικό χρόνο, του επιστήμονα-δύτη με την υπόλοιπη ερευνητική ομάδα, η οποία παρακολουθεί τις υποβρύχιες εργασίες μέσω οθόνης, και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο δύτης/τρια έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο υποβρυχίως και δύναται να ανταλλάξει γραπτά μηνύματα. Τα παραπάνω συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επιστημονικής κατάδυσης και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της εργασίας των αυτοδυτών στον βυθό.
Το ερευνητικό έργο u-ArchaeoROV ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2023.
Το έργο u-ArchaeoRoV διενεργείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου και την εταιρεία Planet Blue.