Συνέδριο 2005

30 Χρόνια Υποβρύχιας Έρευνας. Από το Πελαγονήσι στην Κορακιά
Συνέδριο και Έκθεση για την επέτειο των 30 χρόνων δράσης του Ι.ΕΝ.Α.Ε., στη μνήμη του Νίκου Ν. Τσούχλου

Την άνοιξη του 2005, τρία ξεχωριστά γεγονότα, ένα Συνέδριο, μία Έκθεση και η Έκδοση ενός τόμου (Ενάλια VIII), σημείωσαν την επέτειο των 30 χρόνων επιστημονικής δράσης και προσφοράς του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.).
Το συνέδριο οργανώθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, με τίτλο “30 Χρόνια Υποβρύχιας Έρευνας. Από το Πελαγονήσι στην Κορακιά” και διήρκησε τρεις ημέρες, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου 2005. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με την συμμετοχή του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και με την στήριξη χορηγών. Το συνέδριο, το δεύτερο που συγκαλεί το Ινστιτούτο τη τελευταία δεκαετία, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτή του Νικολάου Ν. Τσούχλου (1930-2002), πρωτοπόρου μορφής της Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στην Ελλάδα.

Στην διάρκεια των εργασιών του έγιναν τριάντα (30) ανακοινώσεις έγκριτων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για τα αποτελέσματα παλαιοτέρων και πρόσφατων υποβρυχίων ερευνών του Ινστιτούτου, καθώς και άλλες για συναφή θέματα. Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, στην οποία είχαν ενεργό συμμετοχή ο Καθηγητής Γιάννος Λώλος και ο αρχαιολόγος Χρήστος Αγουρίδης, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου αντίστοιχα, συμπληρώθηκε από καταδυόμενους αρχαιολόγους του Ινστιτούτου και του ΥΠ.ΠΟ., με μακρά ερευνητική εμπειρία (Γ. Βήχο, Η. Σπονδύλη, Στ. Δεμέστιχα και Δ. Κουρκουμέλη). Το συνέδριο αναπτύχθηκε σε έξι θεματικές ενότητες. Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας που αφορούσε στην ίδρυση και πρώτη διαδρομή του Ινστιτούτου, από τις αρχές του 1970, έγιναν εισηγήσεις από αρχαιολόγους με σημαντική εμπειρία στην Ενάλια Αρχαιολογία (Χαράλαμπο Κριτζά, Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών, Χαράλαμπο Πέννα, Διευθυντή 2ης Ε.Β.Α. και Γιάννη Βήχο, τ. Γενικό Γραμματέα του Ινστιτούτου, William W. Phelps, αρχαιολόγο της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών). Οι επόμενες τέσσερις ενότητες περιελάμβαναν παρουσιάσεις ευρημάτων από τη Νεολιθική Εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα. Η έκτη ενότητα αφορούσε στη μεθοδολογία, τεκμηρίωση και σημασία της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η καταληκτήρια συνεδρία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ενάλιας Αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Σε όλες σχεδόν τις συνεδρίες, το ακροατήριο ήταν μεγάλο, με την συμμετοχή αρχαιολόγων, επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων και ενδιαφερόμενων από το ευρύτερο κοινό.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2005, στις 6:30 το απόγευμα, με την προβολή της βραβευμένης αρχαιολογικής ταινίας των Ν. Βεργίτση και Σ. Στασινού για την μεγάλη υποβρύχια έρευνα του Ινστιτούτου στη νήσο Δοκό (1989-1992).

Τιμητική Επιτροπή: Νικόλαος Γιαλούρης (Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων), Σπυρίδων Ιακωβίδης (Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας, Ακαδημαϊκός), Βάσος Καραγιώργης (Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας), Λάζαρος Κολώνας (Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠ.ΠΟ.), Dr William W. Phelps (Μέλος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών).

Οργανωτική Επιτροπή: Γιάννος Γ. Λώλος (Πρόεδρος), Ηλίας Σπονδύλης (Αντιπρόεδρος), Γιάννης Βήχος (Γενικός Γραμματέας) και οι Χρήστος Σ. Αγουρίδης, Στέλλα Δεμέστιχα, Δημήτρης Κουρκουμέλης (Σύμβουλοι).

Επιμέλεια: Γιάννος Γ. Λώλος, Χρήστος Αγουρίδης

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού: Αθανάσιος Μαράντος (Διευθυντής Γραμμάτων, ΥΠ.ΠΟ.).

Σύμβουλος: Τάσος Μπέλλας (Σύμβουλος Πληροφορικής και Πολυμέσων).

Γραμματεία: Νιόβη Καραπέτση, Χριστίνα Μαραμπέα, Μυρτώ Μιχάλη (αρχαιολόγοι), Ελένη Φιλιππίδου (εικαστικός)

Χορηγοί και Υποστηρικτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (Π.Τ.Α.)
MOTOROIL HELLAS S.A.
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.
RADIANT TECHNOLOGIES A.E.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ Σ. ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ

Ενάλια 2008: “30 Χρόνια Υποβρύχιας Έρευνας. Από το Πελαγονήσι στην Κορακιά. Συνέδριο και Έκθεση για την επέτειο των 30 χρόνων δράσης του Ι.ΕΝ.Α.Ε., στη μνήμη του Νίκου Ν. Τσούχλου”, Ενάλια 2005-2006 ΙΧ, 59-73.

Η αφίσα της Εκδήλωσης στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο (παραγωγή: Τάσος Μπέλλας)

Οι Περιλήψεις του Συνεδρίου