Μουσείο Σπετσών

Από την ενάλια Κύπρο στον μυχό του πολυδίψιου Άργους.
Το ναυάγιο του Ακρωτηρίου Ιρίων

Το Ινστιτούτο υλοποίησε, τον Σεπτέμβριο του 1998, στις Σπέτσες, ένα από τα σημαντικότερα προγράμματά του, που αφορούσε στη συντήρηση, μελέτη, δημοσίευση και έκθεση των ευρημάτων από το Κυπρο-Μυκηναϊκό ναυάγιο του Ακρωτηρίου των Ιρίων.
Η έκθεση των ευρημάτων του Ναυαγίου Ακρωτηρίου Ιρίων, με τίτλο “Από την ενάλια Κύπρο στον μυχό του πολυδίψιου Άργους: Το ναυάγιο του Ακρωτηρίου Ιρίων”, η οποία στεγάζεται πλέον μόνιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπετσών, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 1998 από τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο και με την παρουσία της τ. Υπουργού Πολιτισμού κας Άννας Ψαρούδα Μπενάκη, του Δημάρχου Σπετσών κ. Γιώργου Θυμαρά και πλήθος προσκεκλημένων.
Η έκθεση αυτή αποτελεί, ακόμη και σήμερα, την πρώτη και μοναδική μουσειακή παρουσίαση υποβρύχιου αρχαιολογικού κλειστού ευρήματος στην Ελλάδα. Με αυτόν το τρόπο το Ι.ΕΝ.Α.Ε. παραμένει πιστό στην επιστημονική δεοντολογία, που θέλει μια υποβρύχια έρευνα να ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και την έκθεση των ευρημάτων της στο ευρύ κοινό.

Ο τίτλος της έκθεσης διατυπώθηκε από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Κριτζά, Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, πρώτο αρχαιολόγο που καταδύθηκε στο ναυάγιο και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ι.ΕΝ.Α.Ε. που εργάσθηκε στην ανασκαφή του.
Η έκθεση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Χ).

Μουσειογραφική – Μουσειολογική Μελέτη: Φωτεινή Βλαχάκη, Βασίλης Κονιόρδος
Μελέτη Φωτισμού: Δρα Γιώργο Παϊσίδη
Συγγραφείς Κειμένων: Γιάννης Βήχος, Γιάννος Γ. Λώλος, Χρήστος Αγουρίδης

Ίρια: Μελέτη, δημοσίευση και προβολή του ναυαγίου του Ακρωτηρίου Ιρίων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Χ
ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΥ Σ. ΝΙΑΡΧΟΥ
Ι. ΚΟΥΚΛΙΝΑΣ-Ι. ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε.
ΣΤΙΛΒΗ
INSTAP
ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΥΔΡΟΠΤΕΡΥΓΩΝ
PHILIP HELLAS AEBE
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΩΝ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ΝΗΣΙΑ”

Καραγιώργης, Β., Λώλος, Γ., Βήχος, Γ. και Χ. Αγουρίδης 1998: “Από τη ενάλια Κύπρο στον μυχό του πολυδίψιου Άργους”, στο Έκθεση: Το Κυπρο-Μυκηναϊκό Φορτίο του Ναυαγίου Στο Ακρωτήριο Ιρίων, Αρχαιολογικό Μουσείο Σπετσών, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1998, Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, Αθήνα 1998.

Βλαχάκη, Φ. 1999: “Η Έκθεση των Ευρημάτων του Ναυαγίου Ακρωτηρίου Ιρίων στο Μουσείο Σπετσών. Οργάνωση και Εκτέλεση”, Ενάλια τόμ. V, τεύχ. 3/4 1993, 26-29.

SKMBT_C30013061110010
Skip to content