Βιβλιοθήκη Αρχείο

Η Βιβλιοθήκη & Το Αρχείο
του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών

Από το 1973, μία από τις προτεραιότητες των μελών του Ινστιτούτου υπήρξε η δημιουργία μιας εξειδικευμένης, σε θέματα ενάλιας αρχαιολογίας, βιβλιοθήκης. Σήμερα, διαθέτει περίπου 2.000 βιβλία και περιοδικά, από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, στην ελληνική αλλά και σε άλλες γλώσσες. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης διδακτορικές διατριβές, πρακτικά συνεδρίων, ανάτυπα κ.α. με θέματα όπως η μεθοδολογία της υποβρύχιας αρχαιολογίας, η ναυσιπλοΐα, η ναυτική παράδοση, το εμπόριο και η ναυπηγική. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε σημαντικά μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Ι.ΕΝ.Α.Ε., Νίκου Ν. Τσούχλου, ο οποίος κληροδότησε την πολύτιμη συλλογή του από παλιές και σπάνιες εκδόσεις. Στη δωρεά του συμπεριλαμβάνεται και το πολύτιμο φωτογραφικό του αρχείο με όλες τις δραστηριότητες του Ι.ΕΝ.Α.Ε., το οποίο δημιούργησε ο ίδιος και διατήρησε μέχρι το 2002.

Δυστυχώς, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων κατά τα τελευταία χρόνια, η βιβλιοθήκη του Ι.ΕΝ.Α.Ε. δεν έχει καταφέρει να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί σταθερά με όλες τις νέες εκδόσεις στον τομέα της ενάλιας αρχαιολογίας. Στο πρόγραμμα δράσης του Ι.ΕΝ.Α.Ε. για το 2021 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνεται η πλήρης αναδιοργάνωση της βιβλιοθήκης με την αγορά νέων βιβλίων, καθώς και η δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού βιβλιογραφικού καταλόγου, στον οποίο θα υπάρχει πρόσβαση και από το διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας του Ι.ΕΝ.Α.Ε. Προβλέπεται ακόμη η οργάνωση και ψηφιοποίηση του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου του Νίκου Ν. Τσούχλου, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρησή του και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτό.

Το Ι.ΕΝ.Α.Ε. πιστεύει πως οι παραπάνω στόχοι είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι η μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες σε όλη την Ευρώπη, με εξειδίκευση σε θέματα ενάλιας αρχαιολογίας. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες, τους φοιτητές και τα μέλη του Ι.ΕΝ.Α.Ε που ειδικεύονται στην ενάλια αρχαιολογία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.

Βιβλιοθήκη & Αρχείο Ι.ΕΝ.Α.Ε.
Σαριπόλου 9, Αθήνα 106 82. Ανοιχτή για το κοινό, κατόπιν συνεννόησης:
τηλ. 210 8259668, e-mail. ienae@otenet.gr

Skip to content